Какво трябва да знаем за използването на подслушвателни устройства?

Подслушването се практикува от незапомнени времена. Още в дните на Римската империя шпионите подслушвали разговорите на противниците в дворцовите им покои и императорските дворци. Един от първите подслушватели били специални акустични канали, вградени в стените, които правели възможно получаването на информация дори от отдалечени стаи. Така се извършвало подслушване на важни тайни и скрити разговори между височайши лица, извършвани далеч от любопитни уши по онези времена.

В днешното съвремие, подслушвателни устройства и тайни записващи устройства са в голямо разнообразие и доста често  срещани и разпознаваеми детективски джаджи. Тези подслушватели ви позволяват да слушате дискретно разговори на различни хора. Ето защо те са толкова популярни сред разузнавателните и военни служби, полицията и политиците.  Но какво трябва да знаем за използването на подслушвателни устройства и тайни записващи устройства и какви видове има?

Подслушвателни устройства

По-усъвършенстваните подслушвателни устройства се появяват по време на Втората световна война и били използвани от Третия райх и САЩ. Поради големите размери на едно подслушвателно устройство по онова време и необходимото за него окабеляване е било много трудно  това оборудване да се скрие. За целта най-често се избирали полилеи, които в повечето случаи не привличали вниманието.

Тайни записващи устройства

През последното десетилетие пазарът на тайни записващи устройства се промени много. Едно време обемистите диктофони, чиято батерия стигаше за три часа работа, бяха върховната мечта в тази област. С известно усилие записът от тези устройства можеше да бъде изведен на компютри, работещи под Windows 2000 или XP. Щастливите собственици на MAC трябваше само да потърсят друг компютър, тъй като такива диктофони не искаха да взаимодействат с никакви продукти на Apple.

Качеството на звука беше на високо ниво, само ако сте на не повече от метър и половина от източника му. Но сега на пазара има тайни записващи устройства, които могат да работят около 24 часа с пълно зареждане на батерията, с възможност за незабавно извеждане на записа към MAC или Windows. Качеството на звука не е по-лошо, а източникът на звук може да се намира на 12 метра от рекордера при благоприятни условия.

Най-добрите подслушвателни устройства

В момента в продажба има няколко категории подслушватели. Най-популярните от тях включват GSM и радио микрофон с кварцова стабилизация. Радио и FM подслушвателни устройства са предназначени за подслушване на сравнително къси разстояния (300–400 метра).  Предаването на звук се осъществява чрез радиовълни, т.е. на същия принцип като при класическите радиоприемници. Благодарение на подобен подслушвател става възможно да извършите подслушване от всяка точка на света.

Недостатъкът е в необходимостта от закупуване на приемника за прихващане на предаването, което създава допълнителни разходи за закупуване на такова подслушвателно устройство. Подслушвателни устройства за GSM  обаче не изискват закупуване на отделен приемник, тъй като функцията им се изпълнява от мобилен телефон. Поради лекотата си на използване се считат за най-ефективните и оптимални подслушватели.

 

 

Posted by at април 22, 2022
Filed in category: Техника,

Comments are closed.