10 любопитни неща около лещата, които не знаете

Лещата има интересна съдба. В Руската империя тя била отглеждана не само за вътрешно потребление, но и за износ, днес лещата се слави като вкусна полезна гозба, наред с другите бобови и зърнени култури.

Какво още не знаете за леща, предлагаме ви да разберете по-долу:

Лещата е едно от първите растения, опитомени от хората заедно с пшеница, ечемика и граха. Доказателства за това са открити от археолозите при разкопки на неолитни обекти в Близкия изток.

10 любопитни неща, които не знаете лещата

Лещата се среща и в древните египетски гробници, датиращи от 2400 г. пр. Н. Е. Възможно е древните египтяни да са го използвали като афродизиак. Наред с това се е смятало, че лещата дава на децата жизненост и старание. Друга археологическа поява на лещата е Вавилон. Смята се, че през 8 век пр. н. е. тя да е била отглеждана от известни градини.

Библейският герой Исав, синът на Исаак и Ревека, продал първородството си дете на брат си Яков за яхния от червена леща. Вдъхновени от тази история, френските готвачи създали рецептата за яхния Леща на Исау.

Лещата се предлага в много разновидности. Всички те се различават по размер и цвят на боба. Лещата буквално варира в цвят от бяло до черно, а кожите на някои сортове, обикновено са жълти, бели и червени и се отстраняват. Тази леща изисква дори по-малко време за готвене от обикновената.

Оптичните лещи са не само с форма на леща – думата леща идва от латинското наименование на тази бобова култура. Същата аналогия може да бъде проследена в десетки други езици.

Съдържанието на протеини в лещата достига 26%, което я поставя на трето място в този показател сред зеленчуците. На второ място след соята и конопа, лещата играе жизненоважна роля във вегетарианската диета, особено в Индия, където вегетарианството има дълбоки исторически и религиозни корени.

В допълнение към протеините, лещата е изключително богата на фибри, въглехидрати, минерали и витамин В1, но е почти без мазнини, калории и холестерол. Зелената леща има най-високо съдържание на фибри. Тя е много полезна за жените, които имат по-високи изисквания за желязо от мъжете и се препоръчва по време на бременност.

В допълнение към всички ползи за здравето, лещата е евтина. По време на Втората световна война американците били насърчавани да ядат леща, за да подкрепят икономиката на страна, носеща тежестта на войната.

Най-простият метод за приготвяне на леща е да я сварите във вода или бульон за 15-20 минути. Някои готвачи предпочитат да накисват леща, но това изобщо не е необходимо.

Кулинарните фантазии на готвачи по целия свят създават огромно наследство от рецепти с леща. В Близкия изток се приготвя гъста супа с лук, чесън и подправки от леща; в Индия е популярно ястие от леща и ориз, а в югоизточна Франция лещата се използва като гарнитура към агнешко и печен дивеч.

В заключение:

Неслучайно човечеството цени толкова много лещата. Предлагаме ви сега, да върнете лещата на заслуженото й място в своята кухня. Направете това точно сега. Изберете сред любимите рецепти за леща!

 

Posted by at ноември 12, 2021
Filed in category: Храна,

Comments are closed.