Изследване на тестостерона при жените

Експертите препоръчват да не се диагностицира дефицит на тестостерон при жените

Ендокринното общество публикува Насоки за клинична практика (CPG), в които се препоръчва да не се използва терапия с тестостерон при здрави жени.

CPG, озаглавен „Андрогенна терапия при жени:

Преоценка: Ръководство за клинична практика за ендокринното общество“, беше публикуван онлайн в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM), публикация на Ендокринното общество.

Обществото актуализира своите насоки от 2016 г. за преглед на нови изследвания по отношение на терапията с тестостерон и дехидроепиандростерон (DHEA) при жени и напредък в тестостероновите методи за тестване.

Андрогените са група от полови хормони, които включват тестостерон. Въпреки че често се считат за мъжки хормони, малки количества андрогени се откриват и при жените. DHEA е прохормон, който може да се превърне в тестостерон или естрадиол, форма на естроген.

  • „Въпреки че ограничените изследвания предполагат, че терапията с тестостерон при жени в менопауза може да бъде свързана с подобрена сексуална функция, има твърде много въпроси без отговор, които да оправдаят предписването на терапия с тестостерон на други здрави жени“, казва Маргарет Е. Уирман, доктор по медицина в Университета на Колорадо в Аврора , CO.

Тя е и вицепрезидент на Обществото за клинична наука и председател на работната група, създала насоките.

  • „Когато разгледахме минали проучвания, установихме, че много жени с нисък тестостерон, изследвани по стари или нови методи, не показват никакви признаци или симптоми на безпокойство“, каза Уирман. „В резултат на това лекарите не могат да диагностицират андрогенния дефицит при жените.“

Това е за разлика от мъжете, които често показват специфични симптоми на андрогенен дефицит. В случаите, когато мъжете имат както симптоми, така и ниски нива на тестостерон, те могат да бъдат диагностицирани с хипогонадизъм съгласно Насоките за клинична практика на обществото за тестостеронова терапия при възрастни мъже със синдроми на андрогенна недостатъчност.

При жените единствената ситуация, при която Обществото предлага да се предпише терапия с тестостерон, е когато жената е диагностицирана с хипоактивно сексуално разстройство (HSDD).

Това състояние възниква, когато жената не се интересува от секс и тази липса на интерес поражда личен страх. В тези случаи CPG предлага 3-6-месечна терапия с тестостерон, за да види дали подобрява сексуалната функция. Някои лекари предпочитат да предписват терапия с тестостерон за здрави жени, които са в неравностойно положение.

CPG препоръчва на лекарите да избягват предписването на тестостерон за подобряване на сексуалната дисфункция при жени, които нямат HSDD. Употребата на тестостерон при жени е свързана с промени в холестерола, както и състояния като акне и хирзутизъм, прекомерен растеж на окосмяването, често по лицето, гърба или гърдите.

Дългосрочните рискове за гърдата или сърдечно-съдовата система са неизвестни.

  • „Понастоящем няма достатъчно доказателства, че някакви ползи надвишават рисковете за повечето жени“, каза Уирман. „Необходими са повече изследвания, за да се определи дългосрочната безопасност на терапията с тестостерон при жени в менопауза.“

Прегледът на употребата на DHEA терапия не показва значителна полза, когато се дава на нормални жени или такива с надбъбречна недостатъчност. В резултат на това целевата група не препоръчва лечение на жени с DHEA. След публикуването на CPG от Обществото през 2006 г. е постигнат значителен напредък в тестването и измерването на тестостерона.

Сега са необходими повече изследвания, за да се преосмислят съществуващите теории за ролята на тестостерона при жените и да се отговори на актуални въпроси за неговата безопасност и ефективност.

За да се осигури точно измерване на нивата на хормоните, тестът трябва да бъде внимателно калибриран. Обществото си партнира с Центровете за контрол на заболяванията и други групи, за да създаде Партньорство за прецизно тестване на хормони (PATH), за да отговори на необходимостта от по-добро изследване на хормоните.

Posted by at октомври 5, 2021
Filed in category: Здраве,

Comments are closed.