Какво трябва да знаем, за пръскане на дървеници

Ако домът ви страда от дървеници е добре да се запознаете в детайли с тези насекоми. Само с пръскане на дървеници ще пожънете успех и ще може да се радвате отново на спокойни и безопасни нощи.

Любопитно за дървениците

Интересен е фактът, че дървениците подменят обвивката си 5 пъти, преди да станат възрастни. Лесно могат да се различат, дали са я сменили, защото тогава са бели. Може да ги откриете и по следите от кръв по чаршафа. След неспокойната за вас нощ са оставили тъмно червени или черни петна по белите чаршафи.

Как още да разпознаваме дървеницата

Различаването на дървеницата може да ви се стори трудно и това е напълно оправдано. Те са малки по размери, крият се в малки цепнатини и пролуки. И все пак не е невъзможно, съветват от ПРЕВЕНТА.BG.

Доказателства за нашествия от дървеници можем да открием по матраците, под тях и по спалното бельо. Дребните кръвопийци оставят тъмно кафяви или черни точки, имат специфична миризма, наподобяваща гниещи малини. Избират да се крият по фините процепи на стени и електрически ключове, в тъмни места, където за тях е защитена територия. Не обичат влагата, затова и се срещат на тъмни и сухи места. Предпочитат температури между 18 – 35º C. Харесват топлината на домашния уют и се появяват най-често през нощта. Пикът на активността им е от 22:00 до 06:00 часа. Само, когато са много гладни може да ги срещнете и през деня.

Какви здравословни проблеми предизвикват дървениците у човека

Когато дървеницата пие кръв от човека тя отделя специфична слуз, с която спира кръвосъсирването. Слюнката действа и като упойка, която парира болезненото усещане.

Чрез ухапването дървеницата си осигурява поне 10 минути да се храни, без жертвата й въобще да заподозре. В пикови часове, ухапаната могат да достигнат над 30 от няколко дървеници.

Важно е да се знае, че дървената не пренася тежки инфекции. Сами по себе си ухапванията предизвикат червени и сърбящи петна по кожата. Най-често ухапванията са по горната част от тялото – рамене, ръце и врат. Освен червени и сърбящи белези от ухапванията на дървеници се долавя и парещо усещане. Понякога от подуването може да се оформят мехури с възпаление наподобяващо кожен обрив. Сам по себе си сърбежът може да предизвика инфектиране по кожата, което ако не се вземе под внимание може да се окаже опасно. В някои случай ухапванията от дървеници включват психологически или алергични реакции.

Ухапванията от дървеници

Дървениците се хранят главно с кръв. За да станат възрастни, трябва да се хранят поне един път дневно, през етапите на развитие. Възрастните дървеници от женски пол се нуждаят по-често от кръв, за да снасят поколението си.

Дървениците имат удължени хоботи, с които пробождат кожата на човек и от там изсмукват кръв. Ухапванията от тях не са дразнещи. Така те могат да останат незабелязани с дни.

Как изглеждат ухапвания от дървеници

За някои хора, ухапвания на дървеници се долавят като сърбеж, подутини или отоци. При други може да не се проявят и дори жертвата въобще да не разбере за тях.

Ухапванията от дървеница се проявяват като малки, белези с червен цвят, които предизвикват сърбеж. В редки случаи, могат да се подуят и да станат мехури или възпаления по кожата.

Когато се е появил обрив при ухапване от дървеница, трябва да се избягва разчесване на засегнатото място. Ако обривът не отминава или ако се инфектира, трябва да се потърси лекар.

Comments are closed.