Цветарство и вила през 2020 г

Със сигурност вече сте засадили разсад в контейнери от март, след това трансплантирате нежните кълнове в пластмасови или торфени чаши, грижихте се и наблюдавате внимателно растенията, а сега вашите разсад узряват, стават по-силни и чакат да бъдат засадени в открита земя.

Така много градинари твърдят, че разсадът през 20 г. дадоха изключително приятелски и силни разсади и се чувства страхотно, дори и без каквито и да било специални процедури.

Как правилно да подготвите земята и да направите засаждане, така че тази реколта да зарадва не само вас, вашето семейство и съседи, но и, вероятно, купувачи на пазара. Ще ви кажем в тази статия. Тук може да видите за Цена за почистване на двор със Зелен Божил.

Разсадът от зеленчуци може да се засажда през пролетта в открита земя по няколко начина: на нива, на свободни легла, на повдигнати лехи и директно в контейнери (като цветя). Ако почвата на вашия сайт е лека, песъчлива, загрява бързо, но не задържа влага добре – използвайте метода на изкопаване за разсад. Глинената почва, напротив, се затопля бавно, но създава отлични условия за запазване на влагата и различни хранителни вещества в близост до кореновата система на растенията. На такива почви най-често се използват традиционно повдигнати легла. Обемните легла, които се наричат „умна градина“, могат да бъдат създадени, чрез полагане на груба органична материя в няколко слоя (градински компост, изгнила оборски тор, земя от градината) – това ще създаде идеални условия за водопропускливост.

През пролетта разсадът от зеленчуци може да бъде засаден в открита земя по няколко начина: на нива, на свободни легла, на повдигнати лехи и директно в контейнери (като цветя).

Определете дали почвата е достатъчно топла

Студоустойчивите зеленчукови култури включват: карфиол, моркови, броколи, боб, зеленчуци, пащърнак, шалот, повечето сортове листни салати – за засаждането им температурата на почвената повърхност е достатъчна +8. По-топлолюбиви са тиквите, краставиците, едногодишните цветни култури, които отглеждаме в цветни лехи и саксии – те се засаждат при температура от +12. Често се случва пролетта да се забави от всички прогнози и вашите разсад скоро ще бъдат готови за засаждане. След това може да затоплите земята по стария доказан начин: подгответе сайта и го покрийте 2-3 седмици преди засаждането на растенията с черен градински материал. Той ще задържа топлината отдолу и няма да пропуска излишна влага. След засяването на семената можете отново да покриете градинското легло с филм или органичен текстил – докато премине заплахата от последното замразяване. Реколта 2-3 седмици по-рано от съседите, които сте предоставили.

По принцип трябва да запомните едно и също правило за всички култури – всички те обичат да се засаждат през пролетта само в добре загрята почва.

Втвърдяване на растенията и засаждане в земята

Процедура като втвърдяване е просто необходима за по-нататъшно аклиматизиране на растенията, които отглеждате. Вземете кутиите в градината в топли и спокойни дни и ги оставете да останат там – вашите разсад наистина имат нужда от това. През 2014 г. пролетта се оказа изключително капризна – тя вече ни поднесе изненада под формата на 7- градусова нощна слана насред разцъфтяване на кайсия и не се знае какво е на ума й сега. Ето защо, ако все пак решите да оставите разсада в градината за през нощта, увийте го в полиетилен или градинско руно и едва малко по-късно, по-близо до май, го оставете без подслон. Ако вашите разсад са засадени в оранжерия или оранжерия, ще бъде достатъчно да засилите вентилацията, за да я втвърдите. Обикновено растенията се гасят в рамките на 1-2 седмици непосредствено преди засаждането в земята.

Подгответе градината (вижте методите по-горе), поливайте обилно както земята, така и самите разсад с не много студена вода. Трябва да има облачен ден или ранна вечер, така че вашите „нови заселници“ да не страдат от слънцето в първите часове от преместването им на ново място. Засадете кълновете в земята върху първите истински листа и уплътнете почвата с ръце. Тези растения, които засаждат с отворени корени, тоест от обща кутия, са по-уязвими от външни фактори. Скъсете малко корените си, тогава ще е по-добре да се разклонят. Ако не сте пощадили пари на торфени саксии, тогава, разбира се, имате право да разчитате на по-добър резултат. Веднага след засаждането незабавно подкрепете жизнената активност на вашите растения с фосфатни торове, например, разтвор на вода с пепел. След тази обработка разсадът се вкоренява по-добре, вкоренява се и расте по-бързо. И най-важното – грижете се за своите заселници поне 2-3 седмици, сякаш са деца – защитавайте ги от вятър, слънце, силен дъжд, замръзване и градински вредители. Нека кълновете се засилят.

Пожелаваме ви висока реколта и благословено лято!

Източник: bozhil.com

Posted by at януари 7, 2020
Filed in category: За дома,

Comments are closed.