Вертикален растеж на растенията

Вертикален растеж на растенията – как да направите вертикални лехи!

Навярно вие сте чували за вертикалния растеж на растенията. Как да направите такива лехи и как да се грижите за тях, предлагаме ви сега да научите с ценните съвети дадени ни от Interpolezno.com:

Какви са тези „вертикални легла“? За градинарите-летни жители с техните четири до шест стотни, проблемът с рационалното използване на всеки квадратен метър земя винаги е актуален. В крайна сметка отглеждането на колкото се може повече различни зеленчуци и плодове е възможно! Липсата на хоризонтална повърхност подтиква идеята да се използва третото измерение – височина. Така има вертикално отглеждане на растения.

Можете сами да направите вертикални легла

Има голямо разнообразие от структури за вертикално отглеждане на зеленчуци, плодове, разсад.

В допълнение към спестяването на площ за засаждане, вертикално легло има и специфични предимства. Плодовете, растящи върху него, не контактуват с почвата и поради това не гният. Те не получават пласт от почвената покривка. Плодовете не страдат от гризачи. Освен това вертикалните легла са по-лесни за грижи.

Видове вертикални насаждения

Има лек недостатък на вертикалното легло: плодовете от северната му страна узряват малко по-късно от останалите. Но това може да се примири – те все още узряват и по външен вид и вкус не са по-лоши от другите.

След като ви убедихме в предимствата на вертикалното отглеждане, сега показваме чрез примери как да направите вертикални лехи със собствените си ръце.

Барел барел

Барела с вътрешен диаметър 40-60 см може да бъде направена от метал, пластмаса или друг плътен материал. Дупките (4) са направени по стените му за разсад (5) с кръгла, триъгълна или друга форма с размери 2-4 см. Отворите са подредени в хоризонтални редове. Разстоянието между редовете е 20 см, между дупките в реда също е 20 см. Горният ред се пробива на 15 см под горния ръб на цевта, а долният ред е на 10 см от долния ръб.

Металната тръбна захранваща машина за напояване с вода и разтвори трябва да има дължина 120 см с вътрешен диаметър 4-6 см. В нея се пробиват дупки с размери 4-5 мм, също подредени в хоризонтални редове. Разстоянието между дупките и между редовете е 2 см. В горния край на тръбата се вкарва фуния с вместимост 5-10 литра.

Долният край е затворен с глинен циментов разтвор или дървен корк. За стабилност захранващата тръба е монтирана на кръст, изработен от пръчка 10-12 мм или дървени летви. Така че по време на напояването дупките да не са блокирани от субстрата (2), захранващата тръба е обвита в мехур или пяна.

Районът под вертикалното легло се изравнява и уплътнява. Върху него се поставя цев с тръба за подаване. В долната част на цевта, до първия ред дупки от дъното, се разстилат 3 глинени лопати, отгоре на глината се поставя фин чакъл. След това цялата цев се пълни със субстрат.

Субстратната смес може да бъде приблизително със следния състав:

– ливадна копка 0,15 части;

– торф 0,2 части;

– двугодишен компост 0,25 части;

– кравешки тор: 0,2 части.

За да предотвратите компресиране на сместа, можете да използвате антигерметик – полистиренови гранули с размер 3-5 мм. Такива гранули могат да бъдат получени чрез изтриване на опаковката от пяна през мрежестата обвивка на старото легло.

Субстратът с анти-уплътнителя се смесва равномерно и се навлажнява (зарежда се с подаване на вода – извършва се „напояване за зареждане с влага“). Ако субстратът е подготвен правилно, тогава при компресиране на бучката си в ръката, той не се руши.

Сега вертикалното легло е готово. Върху него можете да засадите разсад от домати, патладжан, черен пипер, краставици, тиквички, тикви или зелени култури (копър, магданоз и др.). Засаждат се пасици, коренно потомство или семена.

Разсадът се засажда на дълбочина 10 см с корените им нагоре (когато субстратът се утаи, корените ще се обърнат надолу). Площта на дупките, които не са заети от стъблото, е покрита с глина. На горната платформа на цевта са засадени няколко храсталака на разсад, например два храста домати и четири храста от патладжан.

Ако изградите рамка отгоре на варел от три или четири 6-мм пръта с пръстен, заварен отгоре, тогава къдрави и високи стъблови култури (хмел, целина , естрагон, пащърнак, тютюн и др.) Могат да се отглеждат върху варел .

След всяко поливане субстратната смес се утаява, така че трябва да я напълните, оставяйки само 5-10 мм до ръба на цевта. Поливането се извършва рано сутрин: просто изсипете една кофа с вода във фунията. Колона с вода ще се издигне през захранващата тръба, тя бавно ще напоява субстрата и всяко растение през дупките (става капково напояване). Излишната вода, изливаща се през ръба на фунията, овлажнява горните растения и горния почвен слой.

От десетия ден на засаждане на разсад, трябва да започнете да обливате растения с поташ и азотно-фосфорни торове (на всеки три дни).

Вертикална градина с интензивно напояване

Вертикалното легло с интензивно напояване (виж диаграмата) представлява рамка (1) под формата на пресечен конус. Четири 3-метрови едно-инчови тръби (образуващи конуси) са монтирани на два пръстена на прът с диаметър 1 см: долният пръстен (7) с диаметър 2 m и горният пръстен (8) с диаметър 0,5 m (основа на конуса).

Тази рамка до височина от 1,2 м е покрита с устойчив филм с разрушаване или лист пластмаса. Дупките (3) са направени във филма за разсад (както в случая на варел-тръба). Дъното на рамката, както в случая на варел с бъчва, е покрито с глина и чакъл.

Вътре в рамката са монтирани захранващи тръби (2) от три инча (2) с дължина 150 cm (за предпочитане от PVC или пластмаса), закрепени с триъгълна скоба. В тези тръби се пробиват дупки (4) с диаметър 7 мм, по четири на всеки колан, на разстояние 10 см (общо 60 дупки). Основите на захранващите тръби са затворени с глинен цимент или дървен корк (5).

Покритата част на рамката е плътно уплътнена със субстратна смес (6) с антизапечатване и вертикалното легло с интензивно напояване е готово. Вижте и за Нещата на двора, които имат нужда от поддръжка.

Тези примери ви убеждават, че сами може да направите вертикалните легла, при това много лесно.

Posted by at декември 28, 2019
Filed in category: За дома,

Comments are closed.