Сън с исторически мащаби

Днес един матрак заема важна част от живота ни. Видовете матраци са много, като всеки от нас може да избира измежду марки като матраци Тед, матраци Нани, матраци Блян, матраци Парадайс  и какви ли не още варианти, които човек може да си закупи от всяка борса за матраци.

Матраците имат стара и богата история. Те произлизат още от древен Египет, като тогава хората искали да се предпазят от влагата, мърсотията и насекомите. Не трябва да си мислим, че матраците по онова време са приличали на тези днес. Както парфюмите и обувките и матраците са измислени преди много години. В началото те са имали чисто практична страна. Ако обувките са служели на първите хора за да се предпазват от неравности по пътя си, то матраците са служели за защита от насекомите и влага. Също така, ако първите обувки са били правени от кожа на животни и увивни растения, то първите матраци са били просто купчина със слама, листа от различни дървета и всичко това се покривало с животински кожи. Тези първи матраци били поставяни в ъглите на домовете. Това се случило в древен Египет. По това време фараонът Тутанкамон спал на матрак от абаносови листа и злато. В древна Персия местните жители са използвали мехове козя кожа, като са ги пълнили с вода и са спали върху тях.

Матраците търпят промени през годините и всеки народ започнал да ги прави от различни и колкото се може по-достъпни материали. В древен Рим матраците били на такава почит, че там се появили и първите легла. Те били обгърнати от бронз и злато, като това се случва предимно, когато някой по-заможен римлянин искал да получи в своя дом легло. Покрай кръстоносните походи, европейците започнали да копират доста от навиците и привичките на арабите, като по този начин матраците влизат за постоянно и в Европа. По време на ренесанса матраците се правели от грахови шушулки, перушина и слама.

Posted by at декември 6, 2017
Filed in category: За дома,

Comments are closed.