Какво се прави при ПТП?

Тази статия има за цел да опише какъв е административния път и какви са вашите правни основания да получите материално обезщетение, ако вие или автомобила ви пострадате при ПТП, но виновната страна е другия водач на МПС.

Първо следва да запишете името, телефонът, номерът на застраховката Гражданска отговорност и регистрационният номер на МПС-тата на местопроизшествието.

След това информирайте вашата застрахователна компания по възможно най-бързия начин, на база фигуриращия в полицата ви срок, който може да варира при различните дружества. Препоръчително е това да стане още на момента по телефона.

Ако никога не сте участвали в ПТП:

  1. Първо се осведомете с измененият в Закона за движение по пътищата и други разпоредби, за да си осигурите актуална информация и адекватни реакции. Нормативната уредба, по която ви е издавано свидетелството за правоуправление на МПС по всяка вероятност е изменяно много пъти.
  2. Отделете специално внимание на полиците си, условията и периода, в който следва да уведомите застрахователя за ПТП. Информирайте се с констативния протокол към тях, за да не трябва да го разглеждате за първи път, когато попаднете в случай на шок, паника или истерия. Проявете прецизно отношение към тези неща, когато шофирате в други държави. За да се подсигурите, предварително си запишете телефоните на полицията и бърза помощ в страните, в които планирате да заминете.
  3. Информирането с необходимите документите преди пътуване гарантира, че няма да се озовете в инцидент на пътя със застраховка, чиято валидност е изтекла. Такива злополуки са изключително неблагоприятни за всекиго, но в някои случаи се случват по невнимание. Примерно не сте преподписали застрахователния си договор за Гражданска отговорност или Каско, чиято валидност е изтекла наскоро.

Преди да предприемете пътуване с МПС се уверете, че всички нужни удостоверения и лицензи са в срок, който няма да изтече преди завръщането ви. Всички застраховки за ГО у нас би трябвало да се съставят със свидетелство Зелена карта, но ако по някакъв повод не го притежавате, следва да се сдобиете с него. В държавите от ЕС няма да ви го потърсят, но в други държави от схемата Зелена карта ще ви го поискат. От голяма важност при полиците Каско е, че те не покриват грабеж в някои държави като Косово, Албания, Босна и Херцеговина, Украйна и пр. Ако желаете да имате застраховка, която да ви осигури в случай на кражба в подобни страни се свържете с вашия застраховател.

  1. В случай, че се готвите да заминете за чужбина и намерите липсващи документи в застрахователния ви архив или клаузи, които желаете да фигурират в него, се обадете на вашия агент. Той ще ви насочи за най-добрите варианти във вашата ситуация и може да ви посъветва как да си осигурите оптимален комфорт и спокойствие.

Източик: http://presata.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted by at декември 6, 2017
Filed in category: Автомобили,

Comments are closed.