Какво е значението на гривните за крак?

Известно като верижка за глезена или просто гривна за крак, това е форма на бижу, която жените използват, за да украсят своите глезени. Проследяването на историята на гривните за глезена ще ви покаже, че този тип бижута е бил носен от жени по целия свят в продължение на много векове. Тези гривни са били най-често носени от жените в Египет, Индия и арабските страни, и по-специално, жените от клана Бедуин. Докато верижките за глезена, носени в тези страни като цяло са изработени от сребро и злато, в западните страни, където тенденцията е уловена много по-късно, верижките за глезена най-често са изработени от кожа. Има специфични значения, свързани с тази мода в различните страни, в зависимост от техните традиции и вярвания. В тази публикация, ние ще разгледаме някои от тези значения и вярвания.

Древните шумери, които са пребивавали в района около Месопотамия са били сред най-старата цивилизация, от която има сведение, че е украсявала краката си с гривни за глезена. Смисълът, който древната шумерска цивилизация, влага в носенето на това бижу е, че когато се носи от една жена, това е индикация за богатството на съпруга й.

В Индия има много фолклорни истории за гривни за глезена. Един от най-известните истории е епическата поема Силапатикарам (Silappatikaram), отнасяща се за човек, който е женен и се влюбва в жена, която носи гривна на глезена си с магически свойства. Историята разказва неговата изневяра към жена му заради привличането, което той чувства към жената, носеща гривна на глезена си. Истории като тези говорят много за вкоренената любов в гривните за глезена, носени от жени в индийската култура.

В Съединените щати и други страни в западния свят, гривните за глезена за жени станаха популярни едва в началото на ХХ век. За разлика от азиатските страни, по-рано не е имало специфично значение, свързвано с носенето на тези бижута. Повечето жени, които носят верижки на глезена си днес, ги носят само като моден аксесоар и не се замислят върху смисъла, свързан с тях.

Източник: e-obuvki.com

Posted by at декември 6, 2017
Filed in category: Мода,

Comments are closed.