Какво да правим при ПТП?

Пътно транспортните произшествия се случват изключително често. Всеки може да предизвика или да стане жертва на небрежен акт на пътя, даже и да е дългогодишен водач на автомобил и да се старае да покрива всички изисквания за безопасно придвижване. ПТП-тата настъпват за миг и понякога не може да се избегнат. Така че, ако се случи така, че се озовете на мястото на ПТП, вашето поведение е изключително важно. Тази статия цели да ви информира за най-правилните реакции в случай на катастрофа, за да може да реагирате по възможно най-добрия за вас начин.

  1. Не се паникьосвайте. Изключително важно е да запазите самообладание, макар че това ще бъде много трудно поради шока, стреса и напрежението. Макар това, наложете волята си, тъй като истерията само ще усложни ситуацията и ще ви направи неадекватни. Първото нещо, което трябва да направите е да осъзнаете по най-бързия начин случилото се и нещата, които следва да сторите своевременно за да помогнете на вас и останалите, участници в инцидента. В случай, че има жертви се опитайте да телефонирате на Бърза помощ. Ако новия ви автомобил е обезобразен, не се нахвърляйте с агресия по другия водач.
  2. Използвайте целия си потенциал и всички ресурси на мястото на злополуката, за да помогнете на пострадалите с първа помощ, до пристигането на парамедиците. Телефонирайте на номер 112, ако не може да се спомните ръководството от курса по първа помощ. Служителят при телефонното обаждане също може да ви даде важни съвети как да действате, ако има хора в риск за живота, докато пристигне линейката.
  3. Положете усилия да обезопасите мястото на произшествие, за да не пострадат и други водачи на МПС, които преминават през същото място. Ако може сложете нужния знак или сигнализирайте на участниците в движението с други средства, за да не предизвикате нова злополука. Законът предвижда да се обезопаси мястото с отразяващ триъгълник на 30 метра зад катастрофиралата лека кола на територията на град и на 100 метра, ако ПТП-то е извън град. В никакъв случай не си тръгвайте, ако има ранени, независимо, че не са пътували с вашия автомобил.
  4. За да си спестите нерви и разочарования след това, е важно да се осведомите какви документи ще трябва да се оформят на пострадалите в ПТП-то. В случай, че след катастрофата има само материални щети върху автомобилите, но не и телесни щети, след като контролните власти ви направят тест за алкохол, трябва да направят и на двамата управляващи автомобилите „Протокол за пътно транспортно произшествие с материални щети”. Бъдете особено внимателни с написаното и не бързайте да го подписвате преди да го прочетете целия. В него трябва да фигурират имената, ЕГН-то и адреса на двамата водачи на автомобилите, данните за застраховка „Гражданска отговорност” като номер, валидност и дружеството, както и описание на катастрофата в резюме. Необходимо е всеки от водачите да покаже своята Гражданска отговорност на другия водач. Това се прави, защото в случай на суматоха и паника, някой от двамата или повече водачи на МПС може да даде данни вместо на тази застраховка на друга, например Автокаско и това да породи много проблеми при изплащане на компенсацията. Това е така, защото като посетите, застрахователното дружество, вписано в протокола, за да ви обезщети, ще разберете, че другия водач всъщност няма валидна Гражданска отговорност в това дружество и вие няма да може да си получите компенсацията.

Източник:  https://www.doe.bg/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted by at декември 6, 2017
Filed in category: Автомобили,

Comments are closed.