Какво да правим при ПТП с пострадали лица?

Когато се случи пътно транспортно произшествие, органите на реда по закон са длъжни да се явят на мястото на инцидента, в случай, че:

– При злополуката има нанесени телесни щети или е настъпила смърт;

– След ПТП-то са настъпили затруднения в движението на останалите превозни средства;

– В случай, че някой от водачите, засегнати в катастрофата иска да се увери, че другият водач не е консумирал алкохол или наркотици, както и дали разполага с всички нужни документи като регистрация на автомобила, шофьорска книжка и застраховка  Гражданска отговорност.

– В случай, че в катастрофата е засегнато МПС, което транспортира опасни химически вещества или такива, които са се изсипали върху пътя и са предизвикали задръстване или непроходимост;

– Когато един от автомобилите, пострадали в инцидента е с чуждестранна регистрация.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Когато в инцидента има нанесени телесни щети или смъртен случай, КАТ трябва да изготви „Констативен протокол за пътно транспортно произшествие с пострадали лица”.

Както и при Двустранния констативен протокол, който се подписва при леко ПТП с два автомобила, при което не се алармира КАТ, така и при констативния, следва да се съдържат същите компоненти и да се съставя при еднакви случаи. Експертите съветват да се информирате детайлно с него преди да поставите вашия подпис. Той се попълва най-малко в три броя – за двамата участници в ПТП и за КАТ.

Необходимо е на всяка цена да получите екземпляр, тъй като ако вие сте станали жертва по вина на другия водач, с вашия екземпляр ще трябва да посетите застрахователното дружество на виновния водач за да си потърсите правата под формата на парична компенсация за нанесени щети.

В значителен брой от случаите, участници в ПТП не взимат на време необходимия протокол. При такава ситуация всеки, който е бил на ПТП и е пострадал може да потърси от КАТ препис от документа за инцидента. Според закона този препис има силата на заместител на оригиналния протокол и е правно основание с него да се потърси от застрахователното дружество на виновния водач парична компенсация.

За да се изготви препис се изпраща писмена декларация до Началника на МВР д съответната област, в което се вписва, че на базата на Наредба № Iз-41 от 12.01.2009 година за документите и правилата за изготвянето им при ПТП, искате да ви бъде изготвен препис от оригинален протокол.

Източник: http://pravo-bg.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted by at декември 6, 2017
Filed in category: Хора,

Comments are closed.