Интериорните врати – важна част от уюта

Вратите са важна част от всяко едно обзавеждане от интериора на всеки дом. Интериорните врати са един вид средство, с което да покажете индивидуалния стил на вашата къща, чрез тях показвате и вашия собствен вкус. За щастие, днес се предлага изклщчително голямо разнообразие от модели, с различни форми, от различни материали, дизайни, проекти и т. н., което позволява на всеки един да избере тази врата, която да задоволи собствения му вкус.

Изборът на интериорна врата е толкова важен, колкото и найната красота и функционалност. Така, че когато избирате врата, освен, че външния вид трябва да отговаря на цялостния интериор и стил, трябва да се има предвид и нейното предназначение.

Затова, преди да закупите интериорната врата, ще се опитаме да ви бъдем полезни с няколко съвета.

На първо място е важно да се знае къде ще бъде използвана вратата.

Интериорните врати общо взето биват два вида: вътрешни и външни. Когато избирате външна врата, тя сама по себе си говори, че е в близост с променливи и неблагоприятни атмосферни условия. Тук от първостепенно значение е изборът на материала, от който е изработена вратата. При вътрешните интериорни врати е важно да се знае за какви помещения са предвидени- всекидневна, мокро помещение, килер и т. н.

Следващия критерий, по който да избирате вратата е видът на нейното отваряне. Най- разпространените врати, както всички знаете, са едностранно отварящите се навън или навътре. Съществуват и двустранно отварящи се, крилото на които се може да се движи и в двете посоки в помещението. Друг вид са плъзгащи, ролетни или сгъваеми интериорни врати, подходящи за тесни помещения благодарение на които се пести пространство. Крилата и рамката при плъзгащите се врати са оборудвани със специални релси и подвижен механизъм. Ролетните при отваряне се прибират нагоре в рамката, а при затваряне се спускат надолу. А сгъваемите се състоят от вертикални участъци, които са свързани взаимно и са инсталирани в рамката, които при отваряне и затваряне се преместват. Някои моделии от сгъваемите се наричат още тип „хармоника”. Тези врати са подходящи, ако искате да отделите част от помещението.

И не на последно място от изключително значение е материалът, от който са направени интериорните врати. Тук най- напред трябва да се знае предназначението на врата. Когато става въпрос за дървени врати, ясно е , чя те имат красив външен вид, уникален аромат на естествена дървесина и усещане на близост до природата. Но ако инериорнита врати трябва да са устойчиви на климатичните промени и на разликите в температурата и влажността, както са външните или входните интериорни врати,  то тогава те трябва да имат дълготраен живот и най- подходящите материали в случая са стоманата, желязото, по- масивното дърво, както и някои полимери, които могат да осигурят необходимата изолация и защита. При вътрешните врати определящите фактори за избора на материал са по- различни. При тях са по- важни декоративните качества и затова за предпочитане са интериорните врати от по- крехки материали- тънки дървени плоскости, стъкло или пластмаса и т. .

Затова, обмислете добре тези важни детайли, преди да направите своя най- добър избор за интериорна врата.

Източник: https://mebeli-za-bania.com

Posted by at декември 6, 2017
Filed in category: За дома,

Comments are closed.