Зacтpaxoвĸa „Живoт” или cpoчeн дeпoзит?

Обикновено доходите от този тип застрахователни договори бива сравнявана с тази от банковите депозити, макар че двата модела имат съществени различия. При банковите спестявания, когато човек сложи за някакъв срок дадени средства, банката поема отговорността след време да изплати предварително договорена лихва. При животозастраховането гражданите се договарят за някакъв застрахователен размер, от който зависи сумата на вноската, която потребителя следва да внася. В случай, че настъпи инцидент, посочен в договора, застрахователната фирма следва да изплати парична компенсация, без значение колко вноски е направил клиента. Банковият депозит не изпълнява роля на обзещетяващ субекта и неговото семейство в случай на злополука.

Значителна част от хората считат, че в наши дни промоционалните продукти, свързани с банкови депозити за определен срак са с по-атрактивни условия от застраховките „Живот”. Добре е да се знае, че при промоциите лихвите изглеждат привидно изгодни, но те са такива само в началото и надали ще се запазят такива. Основният плюс на животозастраховането е, че платените премии понижават стойността на облахаемата доходност и според закона те са официален разход, защото минават през данъчните институции.

Животозастраховането не е задължително и цели гарантиране на сигурност при настъпнаване на неблагоприятни ситуации, посочени в клаузите на договора. Тези клаузи обикновено са временна или трайна загуба/намаляване на работоспособност, фатален край, заболяване, инцидент и пр.

На пазара на застрахователни продукти в България е налична една комбинирана застраховка, която съчетава взаимен фонд с предварително посочена доходност и зacтpaxoвĸa „Живoт“, свързана с фонда. При този продукт финансите се влагат в инвестиционен фонд в активи с цел печалба.

Доходите зависият от активността на търговията на фондовия пазар, така че цените на финансовите инструменти, с които се търгува.

На базата на това колко голям риск е склонен да поема човек, той може да се спре на портфейл от функции основно в три насоки:

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

-да вложи определени средства в нискорисков фонд, където рискът е минимален и съответно печалбата е малка;

– да инвестира в среднорисков или балансиран фонд, където част от дериватите са с нисък, а друга част с висок риск;

– да заложи на високорисков фонд, в който рискът и печалбата са най-големи.

Препоръчително е преди човек да подпише договор за застраховка да се информира за това дали диверсификацията в избрания от него фонд се осъществява на бъгарска или международна фондова форса и респективно да бъде запознат какво може да се случи в бъдеще, особено, ако е избрал високорисков фонд.

Хората, които не считат, че тези възможности са подходящи за тях могат да заложат на срочен депозит, за да си осигурят спокойсвие и сигурност за техните средства.

Източник: govrn.bg/застраховки

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted by at декември 6, 2017
Filed in category: Хора,

Comments are closed.