Храни за оползотворяване – как и какво да ядем

В продължение на много години всички смятахме, че най-важното хранене – това е закуската. Оказва се обаче, че това не е така. Много спортуващи хора вече са се убедили, че яденето след тренировка може да бъде най-важното, дори да мине пред закуската.

Причината да мислят така е факта, че всяка тренировка е тежка и често изчерпва всичкият гликоген, чрез потните. Това води до щети в мускулите и червените кръвни клетки. Следователно фактът, че вие като спортист, консумирате хранителни добавки веднага след тренировка или състезание е толкова важно за работа, както и самият процес по възстановяване.

Възстановяването се дефинира в речник на Уебстър като „акт на възстановяване или връщане към нормално или здравословно състояние.“ Продуктите, които ние избираме се отразяват на възстановяването и бъдещото здраве на спортиста.

Цели и срокове след тренировка

„Възстановяването“ обхваща широк спектър от процеси, които включват:

Набавяне на гликоген в мускулите и черния дроб;

Прием на протеини за възстановяване на мускулните;

Регенериране на течности и електролити, в резултат на загуби, чрез потта;

Пречистване и укрепване на имунната система, чрез аминокиселини, за да се преодолеят щетите.

Подсилване с креатин, за повече физическа сила в мускули и сухожилия.

Установено е, че клетките на тялото са най-податливи на възстановяване за първите тридесет минути след интензивни упражнения. Като такъв, часовникът започва да тиктака за спортиста, след като обучението е приключило. Това е само една част от уравнението, което показва, че храната може да възстановява на два етапа – първи етап се състои в рамките на тридесет минути след тренировка, а вторият след един или два часа.

Много важно за всеки начинаещ спортист е да следва стриктно както изградената програма за тренировки и натоварване, така и специален хранителен режим. Правилно съчетани двете неща – спорт и тренировки с балансирано хранене ще помогнат на всеки да постигне набелязаните цели.

Posted by at декември 2, 2015
Filed in category: Здраве,

Comments are closed.