Силата на опита

За всяка човешка дейност се изискват определени знания и умения. Философите ни учат, че знанието е постижимо, но само след количествени натрупвания, свързани с придобиването на умения и истини. Човек се учи, докато е жив, а това, до голяма степен се отнася и до знанията, свързани с осигуряването на нормален човешки бит. Уменията на човека в определени сфери на живота, определят и неговата ценностна система и социално положение.
Най-силно опитът на хората се усеща, по отношение на поддръжката на автомобилите. Колите са необходимото зло в нашия бит, без които не можем да си представим своя делник. Автомобилите определят ритъма на нашия живот, както и неговите качествени характеристики. Дори и да не притежавате кола, ежедневният път до работа или университета, ви налагат използването на превозно средство, а това ви прави, мака и непреки, участници в процес, който някои наричат „движение по пътищата”.
Разбира се, хората, които не притежават автомобил, не са засегнати от темите, свързани с тяхната поддръжка. Или, поне така си мислят … Дори и да използвате градски транспорт, всяко закъснение на превозното средство би могло да бъде причинено от евентуална повреда в неговите функции. Всички ние сме ставали неволни свидетели на пътно произшествие, а нормалното функциониране на превозните средства, е колкото дело на техните собственици, толкова и на останалите участници в пътното движение.
Все пак, добрите шофьори сами определят ритъма и начина, по който си грижат за своите коли. Всичко това е определено от опита, който притежават различните автомобилисти. Нерядко, в техните опити да съхранят или подобрят функционалното състояние на своите превозни средства им помагат други шофьори, като това е залегнало в неписания „Кодекс на автомобилистите”. С получаването на свидетелство за правоуправление на превозно средство, младите хора навлизат в един необятен и интересен свят, който не се изчерпва с високи скорости и адреналин, а е по-сложен, именно в своята простота. Толкова е лесно да бъдеш добър шофьор, но и доста трудно, понякога. Нерядко, добрите шофьори се познават, не само по уменията, които показват, боравейки с холендри за газови уредби, шини за газови бутилки и др. автомобилни елементи, но и по качествените елементи, с които оборудват превозните си средства, като автомобилна козметика, автошампоани и т.н.
Начинът по който поддържаме автомобилите си ни определят и като съвестни шофьори. Автомобилистите са известни със своята малка лудост, наречена поддържане на автомобилите. С опита високите скорости и шумната музика, звучаща от стерео уредбите на колата, отстъпват на привързаност, която е характерна за връзката между живи същества. И, докато хората приемат автомобила си, като „най-добрия” спътник и приятел, по време на безкрайните пътувания, то, от своя страна превозните средства се „отблагодаряват” на грижите, положени от техните собственици, с вярна и безотказна служба.
С опита, свързан с шофирането и поддържането на автомобила, обикновените задължения на шофьорите, като купуването и поставянето на антифриз, се превръщат в рутина и част от техния бит. Добрите и опитни автомобилисти се познават, именно по своята загриженост и всеотдайност към превозните средства. За шофьорите автомобилите не са само добра придобивка, но спомагат за осмислянето на техния ежедневен бит – от сутрешното пътуване за работа, до неустоимото вечерно шофиране из града.

Posted by at август 1, 2015
Filed in category: Автомобили,

Comments are closed.