Умението да водиш преговори

Силните страни на преговарящите могат да се крият, както в устна, така и в писмена форма. За писмена, вербална и невербална комуникация може да се приема всеки съзнателен, твърд подход към комуникацията им.

Добрите преговарящи трябва да имат изграден бизнес етикет:

Гъвкави, творчески, да познават добре себе си, да са добри проектанти и мениджъри, да са открити и ориентирани към успеха. Наред с тези свои качества те трябва да са добри оратори, а за това е от значение увереността в комуникацията.

По време на преговорите, можете да изберете страната на пасивния, агресивния или утвърждаващ стил на комуникация. Използването на конкретен стил ще помогне за увеличаване на шансовете по време на успешното договаряне и ще пожъне очакваните резултати за вашия бизнес или международна бизнес среща.

Пасивните комуникатори са склонни да използват двусмислен език, да приемат по-уверено езика на тялото и се поддадат на исканията твърде лесно.

Агресивните комуникатори провеждат конфронтационен подход, който е склонен да отблъсне други страни и да унищожи всичко по време на преговорите, включително добрия тон.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Утвърждаваща комуникатори са уверени и внимателни. Тези комуникатори са по-склонни да запазят дискусията, което до голяма степен ще улесни и взаимноизгодните резултати. Те имат силен, стабилен тембър в гласа и залагат на фактите, а не емоционално или критично поведение. Такива „оратори“ излагат своите становища, като се започне изречения с „аз“, а не директни критики от рода на: „вие“.

Какво трябва да се вземе под внимание по време на преговори или за изграждане на международен етикет:

Моменти на конфронтация, за целта трябва да останете спокойни. Професионалният начин на изрязване и запазване на самообладание в кризисна ситуация е от съществено значение.

Емоционалният израз не е желателен, защото може да  обиди другата страна или да представи вас като ядосан, враждебен или разочарован.

Бъдете подготвени и помислете за това, от което се нуждае другата страна по сделката. За целта направете цялостен оглед на ситуацията.

Определете насоките за дискусията и гарантирайте, че вие и другата страна се придържа към целия процес. Използвайте ефективни комуникационни умения, включително положително езика на тялото. Бъдете подготвени за компромиси и се стремете към взаимноизгодни решения. Само така може да очаквате и да пожънете успех в деловите преговори.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comments are closed.