Избор на спорта за деца, според възрастта

Според възрастта на детето се избира и желания спорт. От значение още са психологичната нагласа и физическата подготовка. За всяко спортно занимание обаче е нужно да се направи консултация както с лекаря, следящ развитието на детето, така и с треньора в различни дисциплини.

Изборът се определя до голяма степен и от възрастта.

Във възрастова група между 4 и 7 години, децата се научават да координират действията си. Тяхното физическо приготовление започва от този период и далеч се разминава с довчерашните игри. Препоръчва се започване на деца в тази възраст на спортни дисциплини, които са по-леки. Такива са танци, колоездене, плуване.

Шестте години на детето са чудесна възраст, то да бъде записано на тенис корт, футбол, художествена гимнастика или зимен спорт (ски пързаляне).

В периода между 8 и 10 годинки, организмът на децата укрепва, а усещането за координация е вече значително по-стабилно. Ето, защо в този период най-подходящи спортове са тенис на корт, кънки и пързаляне, бойни изкуства. Въпреки това детето е и достатъчно голямо, за да сподели личния си интерес и предпочитание към конкретен спорт.

За децата над 10 години е характерно вече обособената индивидуалност. Те изградила о известна степен характера му и дисциплини като волейбол, плуване, баскетбол, тенис са чудесна възможност за физическа активност по 6 часа седмично. Детето на тази възраст прелива от енергия и това са точните дисциплини, в които може да се ориентира.

Тенис кортове София имат много преимущества и са в голяма полза за родителите и децата живеещи в региона на столицата.

Всеки един спорт има своите плюсове, но винаги трябва да се предвидят и възможностите за рискове. Когато се избира спорт за дете, предварително е добре да се проучи самата спортна дисциплина, да се направи допитване със специалисти и едва тогава детето да бъде записано в съответната.

Световни личности от света на спорта могат да мотивират детето да е по-целеустремено в избраният от него спорт. Така например Станислас Вавринка, е добър пример в световния тенис на корт.

 

 

Comments are closed.