Как се играе тенис на корт

Всяка игра от тенис на корт започва със сервис, подобно на много други видове спорт между отбори. Тенисът се играе основно от двама тенисисти, но понякога се включват в групи по двама. Преди старта на играта се тегли жребии, който показва, кой пръв да удари началният удар. С жребият се определят и полетата на всеки от играчите. Щом се стигне до победа, тенисиста, който си я е заслужил получава редица права и те са в:

Избор и право на начален удар при, което отсрещната страна избера страната на игрището.

Победителят в първата игра има право и да избира и да посреща топките, а противникът му ще трябва да определи, на коя страна ще застане в тенис, на което игрището.

В случай, че първоначалният победител избере страна да започне играта, то опонента му може да стартира с начален удар.

Победителят от първата игра има право и да остави победеният да направи първият избор.

Всичко това обяснява защо тенис на корт играта е така толерантна и предпочитана от много хора днес.

При равенство, в случаи, че и двамата противникови играчи отбележат по равен брой точки, се играе докато единият от тях не отбележи 2 точки, отбелязани една след друга за себе си. С това се печели гейма. В случай, че играчът с предимство не победи правото си на точка, след изпълнение на удара, то резултатът се връща на равенство.

При Сeт се говори щом единият играч достигне шест победи за себе си. Сет е играта в продължение на такъв брои геймове. В случаи, че играта се състои от пет гейма, спечелени за всеки, то единият печели предстоящите два гейма, а резултатът трябва да е 7/5. Във всеки обратен случай на равенство, например 6/6, се изпълнява тай-брек.

При Мач, най-многото по брой сетове за мъжете се състои от 5, а за жените от 3. Важни са и изграждането на правила на турнир, които да определят и броя от сетове за един мач.

При Прехвърлящ удар се има предвид, затичването на противник към мрежата. Тогава топката се удря нагоре, а ракетата трябва да сочи надолу на около 10-45 градуса. Силата на удара трябва да отпрати топката над противника, за да не може той да я върне обратно. За майсторски изпълнения се взема предвид удара по топка, след, което тя извършва въртеливи движения. Тогава и ефекта от нея е най-осезаем.

При Смаш в тенис на корт се има предвид, когато топката бъде изпратена в противниковият отбор в близост от мрежата, а след това се върне отново в игрището на изпратилият я, но с голяма височина. В този случай, токата трябва да бъде върната в противоположното поле, преди да е прескочила играча. Самата техника на удара е сходна с изпълнението на сервис. Единственото, което я отличава от него е, че може да се отскачат като при смаш. По време на игра, играчът сам трябва да прецени, как е най-уместно да посрещне такава топка.

Оборудване за тенис на корт от tennis-shop.bg:

Posted by at април 25, 2014
Filed in category: Спорт, and tagged with:

Comments are closed.