История на София като туристическа дестинация

София като туристическа дестинация е привлекателна, защото е един от най старите градове в Европа. Най-древното запазено име на селището е Сердонполис, след него император Траян дава на мястото името Улпия Сердика преди почти 2000 години. София е четвърта по височина столица в Европа, към нея водят 5 планински прохода – Петрохански, Ботевградски, Владайски, Драгомански и Искърски. През тях още през древността са минавали важни търговски пътища, свързващи Адриатическо, Черно и Егейско морета.

В днешно време това са трансевропейски коридори Е-79 и Е-80. София като туристическа дестинация се развива през последния век, поради многото исторически паметници и факта, че се е намирала на главен път между средна Европа и Мала Азия. Днешна София е наследница на древно тракийско селище и историята й се проследява почти 7000 години назад. Останките от крепостни зидове, улици и църкви днес съжителстват с модерните сгради в центъра на столицата и правят уникална София като туристическа дестинация.

София е единствената столица в Европа, която има 8 различни типа минерални извори. Римляните са строили минерални бани в селището, а в настоящето те се намират в самия център на града. Това, наред със старинните паметници, модерните сгради, уютните кафенета и ресторанти прави София като туристическа дестинация наистина интересна и атрактивна. Топлият минерален извор и положението на важен кръстопът са основните причини за възникването на града. В столицата ни има останки от новокаменната епоха (неолита) – 6-5 век пр. н.е., останки от медно-каменната епоха 4-3 век преди Христа, находки от старожелязната до елинистическата епоха показват, че през цялото време на този кръстопът животът не е прекъсвал. Много находки се пазят в софийските музеи. Атрактивните старини и ниските цени за туристическите услуги са предпоставка София като туристическа дестинация да се развива успешно.

Във времето на новото летоброене, когато селището преминава към римските провинции, започва и икономическият растеж. При император Траян се сдобива с името Улпия Сердика и статут на автономно селище с градска уредба. На това място живеят траки, славяни, прабългари. Сменя имената си – Сердика, Триадица, Средец, а към 14-15 век вече приема името София. След завладяването от турците София става столица на най-голямата административна единица – Румелия, след освобождението ни от турците вече става столица на новата българска държава.

София като туристическа дестинация е уникална с няколко известни църкви. В София е най-големият християнски катедрален храм на Балканския полуостров „Св. Александър Невски”. Базиликата „Света София” е от най-старите християнски църкви, постоена около 6 век на мястото на по-стари църкви от 3-4 век. Боянската черква е вписана в Световната листа на културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Има предположения, че в нея е първият портрет на владетел, рисуван наживо. София като туристическа дестинация е интересна и за самите българи, които искат да знаят историята си.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
История на София като туристическа дестинация, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Posted by at юли 17, 2013
Filed in category: Туризъм,

Comments are closed.