Богатствата на София като туристическа дестинация

София като туристическа дестинация е изключително интересна за чужденци и българи, които харесват и обичат историята. Тя е подходяща за всички – млади и стари, защото освен изключителна разходка сред древни исторически и религиозни паметници, предлага и богата гама от забавления за всички възрасти. Ниските цени също са допълнителна привличаща сила.

Проследимата история на града се простира поне 7000 години в миналото и прави неповторима София като туристическа дестинация. Селището е възникнало на уникално място, кръстопът на северна, средна Европа, Адриатика, Черно, Егейско море и пътя към Мала Азия. Местоположението на селището е уникално – в Софийското поле, заобиколено от три планини, с 5 планински прохода, с преминаващи през града 5 реки. В града има 8 студени и топли минерални извори, около които римляните са строили минерални бани. На това място се преплита културата на траки, славяни, прабългари, от които са останали артефакти от хиляди години из целия град.

Градът изобилства от театри, заведения, ресторанти, кафенета, исторически и природонаучни музеи, художествени галерии и бутици, а хотелите в София са сред най-евтините в света. Селището носи името на античната базилика „Св. София”. София като туристическа дестинация, освен богата културна програма и развлечения, предлага на туристите и много възможности за спорт – има множество игрища за баскетбол и футбол, тенискортове, а поради уникалното си разположение и умереноконтинентален климат – и възможности за почитателите на зимни спортове. В планината Витоша, която е само на 30 минути от центъра на града може да се намери спокойствието на горската разходка, два лифта към Черни връх, ски писти и условия за други екстремни спортове, пътеки с прекрасна гледка към града. Тя е четвърта по надморска височина столица в Европа.

Из целия град има ресторанти, които предлагат национална и богато разнообразие от чуждестранни кухни. Навсякъде из града човек може да поглези вкусовите си сетива.
София като туристическа дестинация е привлекателна за почитателите на културните афиши с богата програма на Софийската опера, в която могат да се чуят световноизвестни гласове. В София могат да се чуят също световноизвестни цигулари и диригенти. Някои концерти се провеждат в Софийската художествена галерия или храма „Св. Александър Невски”, където акустиката е вълнуваща. Катедралният храм „Св. Александър Невски” е най-големият на Балканския полуостров. В криптата му се намира една от най-ценните експозиции на икони. В непосредствена близост до него се намира базиликата „Света София” , чието име носи градът. Базиликата е строена през 6 век и е един от най-старите християнски храмове, запазени по нашите земи.

Една от причините София като туристическа дестинация да е толкова привлекателна е развитата транспортна система – можете да стигнете сравнително бързо до всяка точка на града с железопътен, метро, трамваен, тролеен и автобусен транспорт. София се намира на 3-4 часа с кола от две морета.

Източник: Hotel Sofia Aris

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Богатствата на София като туристическа дестинация, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Posted by at юли 17, 2013
Filed in category: Туризъм,

Comments are closed.