Министър Добрев с визитни картички на китайски

При скорошното си посещение в Кирай, Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е бил с визитки, изработени на китайски език. Предприемачите били изключително впечатлени от това по време на срещата им в Пекин. Това разказа самият министър в предаването „Панорама”, излъчвано по БНТ.

Явно Добрев се е поинтересувал от бизнес етикета в Китай и е разбрал, че в тази страна хората отдават голямо значение на визитните картички. Според бизнес етиката, много е важно когато отивате в чужда държава, да напечатате визитки и всякакви рекламни материали на местния език. По този начин подчертавате, че вашите клиенти и партньори са ценни за вас и вие подхождате към тях с необходимото уважение. Можете да прочетете повече за визитните картички и подходите в някои страни към тях. Видимо икономическият ни министър се е информирал за това и е избрал добър маркетингов подход.

„Възползвахме се от организирания инвестиционен форум в Китай, като успяхме да направим реклама на предложенията на България”. На него присъстваха представители на 250 предприятия. Резултатите са много добри, беше проявен доста интерес и няколко фирми несъмнено ще вложат инвестиции в нашата държава. С още няколко пък в момента водим разговорите”, разказа Добрев.

Китай е не само източник на инвестиции, но е и добър партньор за стокообмен с Евросъюза. Освен това в тази страна има изключително добре развит туризъм. Но само около 5000 туристи от Китай почиват в България, затова трябва да обърнем сериозно внимание на този проблем и да работим за решаването му. Те, както и японците, харесват нашето розово масло, киселото ни мляко, минералните ни извори, както и културно-историческото ни наследство. Дори само 1% от китайските туристи да успеем да привлечем, това са цели 1,5 млн. души, допълни министърът.

По повод отстъпката от над 20% от цената за газта от Русия, Добрев потвърди, че това ще се отрази още от 1 януари върху цената на парното. Той напомни, че 11% вече са сметнати.

Posted by at декември 4, 2012
Filed in category: Финанси и бизнес,

Comments are closed.