Виното в готварството

Отдавна готвачите ползват вино в кухнята си, за подобряване вкуса на ястията. Ако се добави вино в соса, той ще стане по-вкусен, месото – по меко и сочно, а десертите – по ароматни. Виното е способно да добави много към вкусовете на ястията, но само ако са спазени някои правила. Първото и най-важно правило е, да не се добавя в ястията вино, на което пише, че е за готвене. В такива вина има прекалено много консерванти и сол, все неща, които няма да подобрят вкуса на ястията. Добрите готвачи слагат в ястието само добро вино, което става за пиене и не е кисело или с лош вкус.
Ястията трябва да се готвят с такова вино, каквото ще се поднася на трапезата. Ако не същото, то от подобен вид, а вкусовете на вината трябва да са близки и да се допълват. В противен случай, ястието и виното няма да си подхождат и ще се получи кулинарна катастрофа – кошмарът на готвача. Това е нещо, което не се забелязва от повечето хора, но вещите в кулинарията ще го усетят веднага.
Тежкото червено вино от рода на Каберне подхожда идеално за говеждо и месни сосове. За птици, свинско и младо телешко, както и за сметанови сосове, добрите готвачи използват Мерло и други подобни вина. За много ястия се ползват и бели вина. Те подхождат добре и за салати, зеленчукови ястия, риба и сосове с лимон. За овкусяване на десертите се ползват Портвайн, Шери или Вермут. Портвайнът се ползва често за торти и плодови салати. Сладкият вермут се поставя в различни ястия със сладък вкус, а сухият вермут понякога се добавя към рибни и месни блюда. Как точно се прави това, знаят само най-добрите готвачи.
Добавянето на вино в ястията става още в началото. Изключение правят сосовете, при които виното се слага накрая, точно преди да се свали тенджерата от огъня. Във всички останали случаи, ако сложите виното накрая, ще остане силен алкохолен вкус, което не е желателно и е един вид провал на готвача. В повечето случаи виното не се изсипва наведнъж в ястието, а се слага на части. Първо се сипва малко, след десетина минути се долива още. Колкото по-дълго се приготвя ястието, толкова по-малко алкохол остава в него.
В края на всяко готвене идва най-приятната част – споделянето на трапезата с близки и приятели. Това естествено става с подходящо вино, което да подхожда на добавеното вече в ястията. Добре подбраното вино, което ще се пие не доминира над вкуса на храната, която от своя страна трябва да е в хармония с него.

Posted by at юли 13, 2012
Filed in category: Храна,

Comments are closed.