Диета за хроничен панкреатит – предотвратяване на възпаление на панкреаса

Панкреатитът е състояние, при което се получава възпаление на панкреаса, който произвежда ензими и инсулин, важни за храносмилателните функции на организма. Състоянието може да бъде остро или хронично и да се предизвика кървене в областта близо до панкреаса. Хроничния панкреатит може да бъде причинен от прекомерния прием на алкохол и преобладаващия симптом на заболяването е наличие на мазнини в изпражненията. Това може да доведе до тежки заболявания като блокажи в червата, събиране на течност в панкреаса, захарен диабет, недохранване и др.

При появата на усложнения, панкреатита може да бъде опасен за живота. Установено е, че антиоксидантите помагат за премахване на свободните радикали. Понякога хроничния панкреатит е причинен от ниско ниво на антиоксиданти в кръвта и витамин А, С, Е, селен и каротеноиди. Хранителни продукти с високо съдържани на минерали и витамини са идеални за пациенти с хроничен панкреатит.

Хранителни продукти, за предотвратяване на появата на хроничен панкреатит:

 1. Хранителни продукти, които могат да предизвикат алергии, като мляко и млечни продукти, трябва да бъдат елиминирани от диетата. Пшеницата съдържа глутен, който може да причини алергия. Към тези продукти спадат и соя, консерванти, царевица и др.
 2. Не употребявайте алкохол.
 3. Намалете консумацията на месо и месни продукти.
 4. Рафинирани храни като хляб, макаронени изделия и захар, трябва да се избягват.
 5. Намалете приема на транс-мастни киселини, които се намират в бисквитите, тортите, преработените храни, маргарин и др.
 6. Трябва да се избягва консумацията на кафе, стимуланти, тютюн и алкохол.

Пациенти страдащи от хроничен панкреатит трябва да приемат храни с ниско съдържание на мазнини.  Следните елементи, могат да бъдат включени в диетата:

 1. Пийте големи количества вода през деня.
 2. Пациента може да консумира билкови напитки като зелен чай или чай от босилек.
 3. Родиола, Рейши гъба и Индийско цариградско грозде, следва да се приемат всеки ден, тъй като те са богати на антиоксиданти. Това е най-богатия източник на витамин С. Според изследвания върху животни е било установено ефективното лечение на панкреатит.
 4. Екстрат от гроздови семена е също мощен антиоксидант.
 5. Корени на джинджифил.
 6. Азиатски женшен и канела са често използвани при лечение на панкреатит.
 7. Храни с високо съдържание на желязо и витамин Б, които се съдържат в зелените зеленчуци и морските водорасли, трябва да се консумират по-често.
 8. Препоръчително е да се консумират боровинки, домати и череши.
 9. Трябва да се използва растително масло или зехтин за готвене.
 10. Пациента трябва да приема малки порции храна при по-чести хранения.

Панкреатита е заболяване, което може да бъде излекувано. Ето защо още при първите симптоми, трябва да се подложите на медицински преглед, за установяване на диагнозата и предприемане на адекватно лечение.

Posted by at юни 28, 2012
Filed in category: Здраве,

Comments are closed.