Справянето с високо кръвно налягане – 5 съвета за здравословен живот

От доста години учените не спират да търсят лекарството, което да помогне за окончателното справяне с хипертонията, тъй като това е заболяване, което е потенциално опасно за живота, а неговото разпространение започва да придобива все по застрашителни размери. Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечно – съдови и бъбречни заболявания, както и от инсулт. По-страшното в случая е, че почти всеки пети човек страда от този проблем.

Въпреки, че все още няма открито лекарство, което да лекува високо кръвно налягане, съществуват няколко начина, които помагат за понижаването му. Проучванията показват, че тези превантивни мерки могат да предотвратят появата на високо кръвно, както и да спрат прогресията на вече проявил се проблем.

Най-ефективният начин за предотвратяване и контрол на високо кръвно е възприемането на здравословния начин на живот. Всеки човек, който има този здравословен проблем или е поставен под висок риск за получаването му може да се възползва съветите, които ще ви дадем. Чрез включването на този списък със здравословни навици в ежедневието, вие ще успеете да контролирате нивата на кръвното си и така ще живеете много по-добре.

  • Направете си план за хранене – разгледайте въпроса за така наречената DASH диета, която понижава нивата на холестерола, подобрява глюкозния контрол и подобрява общото здравословно състояние. Към тази диета се включват:* Пълнозърнести продукти (задължително трябва да има включени поне 3 вида различни храни всеки ден)

    * Плодове

    * Зеленчуци

    * Ниско маслени или обезмаслени млечни продукти

    * Крехко месо, риба или птиче месо

    * Ядки, семена и бобови растения

    * Сладкиши (позволено е да се консумират до 2 пъти седмично ако сте с нормално тегло, а ако сте с наднормено са забранени)

  • Ако страдате от затлъстяване яжте по-малко храна, която е с високо съдържание на калории и мастни киселини. Намалете количествата на натрий (на сол) в храната. Увеличете приемът на вода.
  • Трябва да имате достатъчно физическа активност, възползвайте се от аеробните упражнения, които ще засилят циркулацията на кръвта.
  • Ограничете консумацията на алкохол.
  • Спрете пушенето на цигари

Промяната в начина на живот е изключително важна за общото здраве. Понякога обаче тези мерки не са достатъчни, най-вече за хората, които са генетично предразположени към високо кръвно. Затова, в допълнение към правилният начин на живот може да се наложи и използването на някой лекарства. Въпреки, че все още няма измислено хапче за лечение на хипертонията, все пак има такова, което временно вкарва кръвното в нормални граници, което също е много полезно за физическото състояние на засегнатите хора.

Posted by at юни 26, 2012
Filed in category: Здраве,

Comments are closed.