Менопауза – научете се как да приемете промяната в живота!

Менопаузата е период от живота на жената, свързан със спирането на менструалния цикъл. Преминаването в етап на менопауза е свързано с редица физически и психически промени, които в повечето случаи тревожат голяма част от жените. Тези промени включват поява на горещи вълни, остеопороза, депресия, загуба на интерес към секс, повишен риск от сърдечни атаки, вагинални смущения и проблеми с пикочните пътища и др.

По време на менопауза, постепенно намалява притока на кръв към яйчните жлези. Постепенно този орган се заменя със съединителна тъкан. Преди период на менопауза, нормалните яйчници произвеждат около 300 микрограма естроген в денонощието. По време на менопауза, те загубват почти всички свои функции.

Какво се случва, когато яйчниците престанат да работят нормално?

В основата на женствеността е хормона естроген, който се произвежда от яйчниците. Произвежда се и в малка степен в надбъбречните жлези и доста изненадващо в мастните тъкани. Естрогенът е отговорен за всички физически сексуални функции на жената. Той допринася за сексуалното развитие, менструацията, овулацията и играе важна роля по време на бременността. По време на менструален цикъл, количествата на естроген се променят. Когато има наличие на повече естроген, жената се чувства доволна и уверена, но когато това количество намалява тя става напрегната и неспокойна. Това е една от причините, жените да бъдат по-чувствителни от мъжете.

Дали всички жени се сблъскват с тези промени по време на менопауза?

Почти всички жени претърпяват този вид промени в по-малка или в по-голяма степен. Тези, които са с наднормено тегло, страдат по-малко от симптомите на менопауза, тъй като тяхната телесна мазнина произвежда определено количество естроген. Най-честия симптом при това състояние са горещите вълни, причинени от внезапна дилитация на кръвоносните съдове на повърхността на кожата. Липсата на естроген предизвиква сухота във влагалището, свиване на матката, атрофия на гърдите и сексуалното желание постепенно намалява. В допълнение към физическите промени, менопаузата може да причини много психически промени, като депресия и раздразнителност.

Как може да се замени естрогена произвеждан от яйчниците?

Съществуват много начини за допълнително набавяне на естроген. Създадени са медикаменти извлечени от растения, които съдържат растителни естрогени. Друг начин за производството на този хормон е извличането му от урината на бременни коне. Съществува синтетичен естроген, който е произведен в лаборатория. Приема се под формата на таблетка. При други пациенти се прилага под формата на инженкции.

От всичко казано до тук, трябва да разберете, че менопаузата е неизбежно състояние. С помощта на различни средства и медикаменти, вие можете да облекчите симптомите и да преодолеете по по-лесен начин прехода към настъпващите промени.

Posted by at юни 26, 2012
Filed in category: Здраве,

Comments are closed.