Мивки за баня – полезни съвети при избора им

Един от най-важните елементи в банята това е мивката за баня, поради това за нейния избор трябва да се отдели особено внимание. Освен че мивката за баня трябва да бъде функционална и удобна, също така трябва да се отчетът много други фактори, които позволяват избраната от вас мивка за баня отлично да се впише в интериора на банята. В тази статия ще разгледаме основните параметри, на които трябва най-напред да обърнем внимание при избора ни на мивка за баня.

Размерът на мивката за баня се явява един от основните параметри. Ширината им може да варира от 30 см. до 250 см. За това в началото трябва да се измери мястото, където планираме да поставим мивката за баня. При това трябва да помним че пред мивката за баня трябва да оставим място където ще се намираме когато я ползваме.

Мивките за баня се произвеждат с отвори за смесител и без отвори, за това трябва предварително да определим на кое място ще се монтира смесителя – ще е закрепен на стената над мивката за баня или ще бъде монтиран на самата мивка. Най-добрия вариант според нас е да се избере смесител прикрепен на самата мивка за баня. В този случай ще се търси комплект мивка за баня със смесител. Това позволява още в магазина да се убедим в тяхната съвместимост като дизайн и удобство. Изхождайки от вече направения избор на мивка за баня и смесител, сифонът също е добре да се закупи веднага, а в най-добрия случай е да е в комплекта.

Съвременните производители на мивки за баня ни предлагат широк избор от дизайн и форми, произведени в различни материали. Мивките за баня по начин на монтаж се разделят на следните основни видове.

Окачена мивка за баня

Тя се закрепя на стената с помощта на скоби и болтове. Смесителят може да бъде разположен както на стената така и на самата мивка за баня. Недостатъка на този вид мивки за баня е това че се вижда цялата или по-голямата част от водопроводната инсталация и сифона. Те могат да се скрият с поставянето на малко шкафче под мивката за баня, в който може да се съхраняват различни принадлежности.

Мивки за баня на поставка

Тези мивки за баня се закрепват като окачените мивки, но в нейния комплект е включена и поставка, която служи за допълнителна опора и скрива водопроводните тръби и сифона. Поставката може да бъде отделна част или монолитна с мивката за баня. Поставките за този вид мивки за баня се произвеждат с фиксирана височина от 80см. до 90см., което е добре да се отчете при избора на такава мивка за баня.

Вградени мивки за баня

Тези мивки за баня се вграждат в плот към самата стена. В комплекта може да има осветление, огледало, шкафчета и т.н. Преимуществото на тези мивки за баня е в добрия дизайн, отсъствието на закрепване към стената и скриването на водопроводната инсталация.

Posted by at май 7, 2012
Filed in category: За дома,

Comments are closed.