Паулу Коелю

Паулу Коелю е роден на 24 август 1947 г. в Рио Де Жанейро, в семейство на инженер и активна католичка. Той посещава йезуитско училище, където развива таланта и любовта си към писането, но родителите му не одобряват това влечение и поради тази причина, Паулу Коелю постепенно се отчуждава от тях. Паулу Коелю мечтае за артистична кариера, но това не се приема от консервативното му семейство, което е още една причина за бунтарския дух, който е имал в младежките си години. През младежките си години Паулу Коелю е имал проблеми с полицията. Той се включва в хипи движенията през 1968 г., който са били против диктаторския режим в страната. Паулу Коелю започва да пише статии, проповядващи свободата, който бразилската диктатура възприема като сериозна заплаха и поради тази причина бива задържан от полицията.

Тези преживявани оказват сериозно влияние върху живота му и той решава, че има нужда от промяна. През 1973 г. Паулу Коелю започва работа в звукозаписна компания и няколко години по-късно става художествен директор в CBS. Преди да започне работа в музикалния бизнес, той има сериозен опит в него. Паулу Коелю е писал текстове за песни, с които си е изкарвал прехраната. Изненадващо през 1978 г. Паулу Коелю е уволнен от поста художествен директор по неизвестни и до днес причини.

Малцина знаят, но Паулу Коелю публикува първата си книга “Архивите на Ада” през 1982 г. , но тя не успява да направи сериозно впечатление на литературния пазар. Паулу Коелю добива сериозна популярност в литературния бранш с книгата Алхимикът, която постига небивал успех за времето си. Книгата разказва за това, как всеки от нас има своя мисия и цел в живота, но мнозина не го осъзнават. От 1987 г. Паулу Коелю е написал десетки книги, като е продал над 130 милиона копия от своите книги, които са преведени на много езици по целия свят.

Днес писателя живее с жена си Кристина в Сен Мартен (малко селце във Франция). Двамата са основатели на благотворителна организация, която помага на деца в неравностойно положение. Освен с романите си Паулу Коелю е известен със своята рубрика, която води в няколко престижни вестника и списания в целия свят. Той поддържа връзка с почитателите си чрез личния си блог , където публикува неизвестни и любопитни факти около романите си, както и изказва лично мнение спрямо случващото се по света.

Posted by at май 7, 2012
Filed in category: Хора,

Comments are closed.