Защо вашите батерии за лаптоп не могат да издържат дълго?

Животът днес тече на бързи обороти и всеки от нас живее на ръба. Предполагам на всеки му се е случвало да получи непредвидено обаждане от шефа, в което му се казва, че трябва спешно да свърши нещо на компютъра. На помощ идват лаптопите, които са леснопреносими и вече всеки пети човек ги ползва в ежедневието си. Изключително неприятно би било ако в този момент на екрана ви се изпише, че вашите батерии за лаптоп са пред изтощение. Това е много често срещано явление въпреки, че преди малко лаптопа ви е бил включен цял ден към захранващата мрежа.

Защо това явление започва да се превръща в прекалено често срещано явление? Причината за това е малко по-дълбока, отколкото изглежда на пръв поглед. Най-вероятно става дума за напълно изхабени батерии за лаптоп, които трябва да бъдат заменени с нови, ако желаете да се възползвате от мобилността, която ви предлагат те. И все пак защо, след като лаптопа и батериите са били включени към захранването не могат да издържат повече от 20 минути? Ами защото много хора държат лаптопите си включени към електрическата мрежа с включени батерии в тях в продължение на месеци и години без изобщо или в рекли случай да се използва капацитета на батериите. В действителност, спорен е въпроса дали трябва или не да изваждате вашите лаптоп батерии HP от мястото им докато сте в офиса и ползвате зарядното. В интерес на истината с или без батерии и двата варианта имат своите плюсове и минуси, тъй като непрекъснатото зареждане и разреждане на батериите ще съкрати техните цикли, но от друга страна, ако спре тока вашия лаптоп ще остане включен и няма да загубите не съхранената информация. Докато в обратния случай, ако батериите ги няма ще ги предпазите от високите температури, които ги увреждат, тъй като лаптопите загряват. Но от друга страна ако стане токов удар и лаптопите ви се изключат, губите всичко не записано върху, което сте работили. За това вие решавате как ще използвате вашите компютри и батерии, но знайте, че нищо не е вечно и рано или късно се нуждае от подмяна.

За жалост обаче лаптоп батериите са едни от най-скъпите компоненти на преносимите компютри, за това полагайте необходимите грижи за тях, за да можете да ги ползвате по-дълго време.

Posted by at май 3, 2012
Filed in category: Техника,

Comments are closed.