Добрите капачки за буркани са гаранция за качествен конфитюр

Ако искате да си консервирате конфитюр от ягоди или къпини у дома, ще ви трябват, освен продукти, рецепта, буркани и капачки за тях, за да можете правилно да ги запечатате. Добре затворените капачки за буркани, ще ви гарантират, че конфитюра ви ще запази за дълго време отличните си вкусови качества, без опасност да се развали или да мухляса. Най-добрия и сигурен начин да запечатате правилно бурканите със сладко е като ги поставите в тенджера или казан с гореща вода. След като вече сте стерилизирали конфитюра е добре в рамките на една година да го консумирате.

Ето и някои препоръки как да сте сигурни, че любимото ви сладко е консервирано качествено.

  • След като сте го приготвили и поставили в избраните от вас буркани е желателно да не ги препълвате до ръба, а оставете около един пръст разстояние.
  • Поставете вашите винтови капачки за буркани Туист-оф и ги стегнете силно.
  • След това поставете водата в съда, в който ще стерилизирате бурканите и го сложете на печката.
  • Поставете бурканите в съда, така че водата да е 1-2 см над тях и изчакайте докато водата започне да се загрява. Когато тя заври, засечете 5 минути и изключете котлона.
  • Извадете внимателно бурканите със сладко от водата и го поставете върху хавлиена кърпа, за да се охладят. Не позволявайте на бурканите да се докосват, докато не се охладят.
  • Оставете ги да изстинат за 24 часа, а след като са напълно охладени натиснете върху металните капачки за буркани, за да видите дали са се издули или са се вдлъбнали. Ако са вдлъбнати или издават тракащ звук, това е знак, че не са се консервирали правилно. В този случай можете да ги съхраните в хладилника и първо тях да консумирате, за да не се развали сладкото.
  • Съхранявайте обработените буркани на хладно и сухо място. Дръжте ги далеч от пряка слънчева светлина.

Най-общо казано в това се състои целия процес по запечатването и стерилизацията на бурканите с любимото ви сладко. Не е сложно, но най-важното нещо е капачките за буркани, които използвате да бъдат качествени, за да прилепнат плътно и да запазят отличните вкусови качества на сладкото.

Posted by at март 27, 2012
Filed in category: Храна,

Comments are closed.