Суши – вкусът на Изтока

Все повече навлиза суши магията и в нашата мила родина – България! Ако за Вас е прекалено скъпо удоволствие, но обичате вкусът на сушито, то Ви остава само един вариант – да си го направите у дома. Приблизително първоначалната Ви инвестиция ще възлезе на около 40 лв като включва всички необходими съставки за направата на вкусно суши, а те са:
Суши ориз, суши оцет, кори „Нори“, рибен деликатес – сьомга, риба тон или друг, сос, бамбукова подложка, други подправки – захар, сол.

Самото приготвяне на ориза е доста специфично – вари се и се прави сладко-кисел сос чрез захарта и оцета. Важното е при самото му нанасяне върху водораслите е да имате под ръка и студена вода, защото самият ориз е много лепкав. Необходимо е да оставите място от единия край на корите „Нори“ непокрит с ориз, тъй като той ще се явява т.нар. „тапа“ за залепване на ролото суши. Сега поставете избрания от вас рибен деликатес по средата заедно с някакъв зеленчук – примерно морков или краставица, сложете малко от суши соса, който се приготвили и завийте с заедно с бамбуковата подложа. Старайте се да направите стегнато руло, за да не се развали докато го режете.

Рязане: трябва да става с нож за хляб. Режете първо половината и след това отново двете половинки ги разполовете. От едно руло суши можете от направите от 4 до 8 суши хапки.

Ако не сте сигурни за рибата, че е прясна (най-много до 3 дни от нейното улавяне може да се яде при специален метод на замразяване), то най-добре си вземете пушена или нека мине през топлинна обработка. Вече готовот суши трябва да се консумира до 12 часа след неговата направа.

Видове суши:

В света се различават над 10 вида суши като при повечето от тях наименованието им идва от начина на приготвяне, поднасяне и съставките. Най-широко разпространените в България са т.нар. Маки суши. Това е сушито, което корите Нори са отвън, а когато оризът е от външния край се нарича Уримаки суши.

Нигири суши – това е, когато рибният деликатес се поставя върху суши ориза. Предполага се, че е и най-старият вид суши.

Оши суши – в специален съд се поставя ориза и върху него се подреждат нарязаните парчета риба.

Сашими – поднасят се финно нарязани морски дарове без ориз.

 

Posted by at март 15, 2012
Filed in category: Храна,

Comments are closed.